Inredningsdetaljer

Det går knappt att jobba på båten nu när det bara snöar och snöar hela tiden. Vi behöver minst 5 plusgrader så att vi kan lacka. Kom igen våren vi väntar på dig. 
 
Under tiden tänkte jag visa lite inredningsdetaljer som vi skall ha i Singoalla.
 
 
Barometer och klocka som är inköpta på blocket. Väldigt snygga och i nyskick kommer att sitta fint på skottet nere i ruffen.
 
 
En av de få sakerna som vi faktiskt kan göra är att sy gardiner. Detta snygga linnetyg skall bli fina gardiner som skall löpa på en vajer och gå att dra för fönstret.Vi syr gardinerna med dubbelt tyg så blir de snygga både innifrån båten och utifrån. Vi tror att den röda färjen blir en mycket snygg kontrast till de blå dynorna i båten.
 
 

Stegen ner i båten

Medan vi slipar durkar så passar vi på att slipa ner stegen som leder ner i ruffen. Den var ganska kantstött och det skall bli kul att se om vi kan få lite lyster på den.
 
Efter slipning med 120 och 220 papper ser stegen ut så här.
 
 
Den ligger på en hög med durkar.

Svartmögel

Hela innertaket i båten är angripet med svartmögel. Vi har försök att torka och städa bort det med massa olika medel men det har krypit inn onder lacken på sina håll.
 
 
Vi har inget annat val än att slipa ner hela innertaket och sedan lacka om det. Men det är ett riktigt slavarbete där man står med slipen över huvudet. Har man skydsglasögon och ansiktsmask så immar glasögona igen och men ser inget. har man bara munskydd så får men damm i ögonen. Plus att armarna blir väldigt trötta.
 
Resultatet blir inte superbra ändå. Hoppas att det blir bättre om man lackar det. I värsta fall får vi måla taket, men vi tycker att det är så himla mycket finare med lackat tak.
 
Om någon som läser har tips hur vi får bort de svarta märkena i ådringen så skriv gärna en kommentar.

Snygga till durkarna

Durken i båten såg förfärlig ut men massor av fläckar och skador. Vi har beslutat oss för att slipa ner dem och lacka om dem. När vi tagit upp dem och kört dem till vår verkstad så såg vissa plankor helt ok ut så dessa har vi slipat med 120 och 220 papper medan de andra har slipats ner helt med en bandslip.
 
Resultatet blev riktigt bra och nu ligger det en hel trave slipade mahogybrädor i vår verkstad som väntar på varmare väder så att de kan bli lackade. Vi har läst oss till att just på durken kan det vara smart att ha ett tvåkomponentslack, det är betydligt jobbigare att arbeta med men ger en hårdare och slitstarkare yta. kan ju vara värt att slippa att gör om det för ofta.
 
Nu får det bli vår så att det kan bli klart. Måste vara minst 5 plussgrader för att lacket skall härda. Men innan vi skall lacka måste allt damm och sågspån städas bort och plankorna skall tvättas med t-röd och sedan torkas med klibbduk för att få bort alla spån.

Ett fint brev

Vi skickade för en vecka sedan ett mail till Motala varv där vår båt byggdes en gång i tiden. Vi skickade med bilder och frågade lite frågor om båten. I dag fick vi ett fantastiskt fint brev skrivet på skrivmaskin.
 
 
Vi ser mycket fram emot att samtala mer med de trevliga personerna på Motala varv. Och alvarligt talat är vi lite rörda över det fina brevet. Häftigt att vår båt har seglat till USA, kanske något vi skall göra om.

Bakslag nr 2

Vi håller på för fullt med att jaga en ny mekaniker som kan hjälpa oss att instalera vår motor. När en mekaniker var i verkstaden i dag och kollade på motorn såg han att ett filter hade fått en buckla förmodligen under transporten.
Det gör att det läcker olja och att fästet som den sitter på är böjt.
 
Hoppas att det gå att lösa. Förhoppningsvis finns det garanti från företaget som körde motorn från Göteborg.

Vår strategi: var inte för petig.

 
Vår stora huvudvärk vårt första år med båten var hur vi skulle göra med målning och lackning. Först tänkte vi ta bort färgen på botten och följa alla instruktioner i båtböckerna. Det vill säga; slipa ytan perfekt genom att slipa x antal gånger med olika tjocklek på slippapper, behandla ett till synes oändligt antal gånger med olja och diverse annat, sen lacka. Sen skulle allt göras vid rätt temperaturer också. Det verkade som man skulle behöva begära tjänstledigt ett par månader för att ro i land det hela. Efter att ha ägnat en halv dag åt att slipa bort någon kvadratdecimeter färg misströstande vi lite lätt men vi tänkte att det får väl ta tid om det ska bli bra. Kämpade med olika metoder för färgborttagning, alla mer eller mindre misslyckade. Den mest lyckade var att blanda kaustiksoda med tapetklister efter ett recept hämtat på nätet, det fick bort en hel del färg. Men lite stänk i ansiktet av det starka medlet samt tillhörande utslag satte stopp för det. Avråder alla från att experimentera med kaustiksoda! Som tur är fick vi sen kontakt med två träbåtskunniga på båtplatsen som kom med tips om hur man håller energin uppe när man håller på med en gammal båt. 1) se till att få den i vattnet och gläds åt att den flyter 2) ta upp den på hösten och se var färgen buktar ut - då tar man sig an de bitarna som behövs göra. Sen tar man lite förbättringar varje år, samtidigt som man har glädje av båten och kan semestra med den. Så vi följde den planen och gjorde som följer: där färgen släppt på botten och på friborden ("kanterna") skrapade vi bort och slipade snyggt. Vi slipade av hela ytan lite och sen målade vi. Botten med vit bottenfärg och friborden med en snygg vit färg i två omgångar. Där använde vi nån slags färgstrykare så det blev jämnt och snyggt. Måla är ett av de roligaste arbetena med båten! När vi sen tog upp båten i höstas ser vi inte att färgen släppt nånstans nästan. Var oroliga att vi skulle sabba båten genom "fusket" men verkar inte så. Den ser väldigt bra ut.
På bilden syns hur det såg ut innan vi gav oss på att ta bort färg.
 
Och efter: vitmålade fribord med guldlist + lackad reling. Aktern är lackad.

Bakslag nr 1

Nu fick vi en riktig motgång när det gäller båten. Företaget som vi hade en deal med har gjort sig av med sin mekaniker och kan inte ta sig an vår motorinstallation. Vi skall försöka få tag i mekanikern ikväll för att se om han kan tänka sig att hjälpa oss med jobbet ändå. Hoppas att det går att lösa. Vi vill inte ha en sommar till utan motor i båten. 

Målat motorummet och kölsvinet.

Vi skall som tidigare nämnt montera en "ny" motor i vår båt och håller på att snygga upp motorrummet så att eventuella olje- och diesel-läckage syns lättare. Det är även lättare att hålla det rent.
 
Så här såg motorummet ut innan vi målade. Under den grå färgen som ligger är det målat med något som heter blymönja och som har suttit sen båten byggdes.Blymönja är giftigt som bara den så vi ville inte slipa bort den gamla färgen. Utan blymönjan får sitta kvar, skyddar trots allt båten.
 
Vi skrubbade hela utrymmet med en ganska grov borste för att få bort all lös smuts, sedan torkade vi av alla ytor så att det gick att måla på. Det var runt nollsträcket i temperatur ute så vi ville inte hålla på med massa vatten.
 
 
Efter en omgång färg såg det ut så här. Vi använder en vanlig lackfärg. men den täckte ganska dåligt.
 
 
Vi fick måla ett lager till och nu är det ett resultat som man kan leva med iaf. Ingen skall ju ner och rota i vårt motorrum.
 
 
Det som är kvar nu innan motorn kan i är att motortassarna skall bytas. Nya är beställda och kommer förhoppningsvis i dagarna.
 
Vi passade på att stryka hela kölsvinet med färg en gång. Blev riktigt snyggt tycker vi.
 
Här nere ser vi fram emot att förvara dricka som hålls kall av havet runt om.
 

RSS 2.0